Árvízi összefoglaló – kedd délelőtt

"Még másfél-két nehéz napunk van”. – Orbán Viktor, június 11. reggel 

Telefonszámok, információk, folytonos frissítés:

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas

Önkéntes regisztrációk a déli országrészben 

Tolna Megye

http://tolna.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Baranya Megye

http://baranya.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Bács-Kiskun Megye

http://bacs.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Fejér Megye

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Általános összefoglaló

A déli Duna-szakaszokon is mindenhol elég magasak már a gátak. 

A  dunai árhullám szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség. 

Eddig

9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a

807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből

538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és

1565 embert kellett kitelepíteni. 

Aaz érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság. 

Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.   

A kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. Mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza. 

    Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság délelőtt 10 órakor mért adatai szerint. 

    Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert, Komáromnál 11 centimétert, Esztergomnál pedig 8 centimétert apadt a folyó vízszintje. Budapesten 6 centimétert apadt a víz, itt jelenleg 853 centiméter a vízszint.   

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centiméterrel kevesebb a reggelinél.

    Dunaföldváron hajnali 4 óra óta tart a tetőzés, a vízszint változatlanul 721 centiméter. A paksi mérőállomáson 7 óra óta tetőzik a folyó, továbbra is 891 centimétert mérnek. Tovább nő a vízállás ugyanakkor Bajánál, ahol a reggeli 972 centiméterről 975 centiméterre emelkedett a víz.

Forrás: MTI  

Közlekedés 

Az országban 58 útszakaszon korlátozzák a forgalmat


 
A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint.

Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.
    Győr-Moson-Sopron megyében 4, Komárom-Esztergom megyében 22, Pest megyében 15, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 4 szakaszon van korlátozás.
    Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Komárom területén. A 2-es út váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi mellett és Sződliget területén van teljes útzár. A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.
    A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között.
    A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, illetve Esztergomban; Leányfalun, Tahitótfaluban és Szentendrén félpályás útzár van. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le.
    A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

Bővebb információ: www.utinform.hu 

Vasúti közlekedés 

    A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok, pótlóbuszok szállítják az utasokat. Pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom (4 sz.) vasútvonal teljes vonalán is, de a 10-es út lezárása miatt a pótlóbuszok Komárom és Neszmély, valamint Süttő és Esztergom között nem közlekedhetnek.
    A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon közlekedő gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.
    A 2-es út lezárása miatt egyes Volánbusz-járatok nem tudnak közlekedni, ezért a váci és sződligeti Volánbusz-bérlettel az elővárosi vonatokat igénybe lehet venni.
    A közlemény szerint az árvízi helyzet miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, valamint a GYSEV vonalain győri átszállással közlekedő feláras vonatokra nem kell pótjegyet váltani. A budapesti Keleti pályaudvarról nem indulnak el Győrbe az InterCity vonatok, a gyorsvonatok pedig csak Tatabánya és a Keleti pályaudvar között járnak.
    A Railjetek és a gyorsvonatok utasait Győr és Tatabánya között autópályán közlekedő autóbusszal, a Sopron felől érkező InterCity utasait ugyanezen buszokkal, majd személyvonattal szállítja el a vasúttársaság. Az utasok Tatabánya és Budapest között bármely vonattal folytathatják utazásukat. Tatabánya és Győr között az autóbuszok folyamatosan fordulnak - olvasható a közleményben.
    A Déli pályaudvarról a személyvonatok menetrend szerint indulnak, a Keleti pályaudvarról pedig gyorsvonatok indulnak Tatabányáig minden páros óra 38 perckor.
    A MÁV-Start tudatta: ingyenesen utazhatnak haza azok, akik az árvízi védekezésben vettek részt, és odautazási jegyüket vagy önkéntesi regisztrációs lapjukat a katasztrófavédelem vagy a védelmi bizottság lepecsételte.
    A nemzetközi vasúti közlekedésben jelentős, 40-120 perces késésekre kell számítani, de több járat még napokig nem tud közlekedni. A Csehországba, illetve Csehországon át Németországba és Ausztriába, illetve Ausztrián keresztül Németországba, Svájcba stb. utazáshoz a MÁV-Start által kiadott menetjegyek árát kezelési költség nélkül visszatérítik azoknak, akik lemondanak az utazásról. 

Budapest 

Továbbra is korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát Budapesten a dunai árvíz miatt.

Több útszakaszon továbbra is fenntartják a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó nehézgépjárművek forgalmának korlátozását. Ez alól kivételt jelentenek a védekezésben részt vevő, erre engedéllyel rendelkező gépjárművek.

A forgalomkorlátozás a III. kerületi Külső Bécsi útra, a Bécsi útra és a Vörösvári útra; a Hungária körút VIII. és XIV. kerületi szakaszára; a X. kerületi Könyves Kálmán körútra; a IX. kerületi Mester utcára; továbbá a XIII. kerületben a Róbert Károly körútra, a Lehel útra, a Béke útra, a Margit hídra és az Árpád hídra vonatkozik. 

Közösségi közlekedés 

Hétfőn jelentős forgalmi változások léptek életbe Budapesten. Továbbra is arra kérnek minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az autózás helyett válasszák a közösségi közlekedést! A BKK kötöttpályás gerincvonalai és a MÁV-Start elővárosi vonatai megnövelt kapacitással közlekednek. A Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. A lezárások miatt speciális forgalmi intézkedésekre is sor kerül, melyek a tömegközlekedés előnyben részesítését szolgálják és egyben a beérkező forgalom elterelésével meggátolják a közúti forgalom feltorlódását a budai belvárosban. 

A Budapesti Közlekedési Központ ezen az oldalon ad folyamatos tájékoztatást az áradás okozta közlekedési változásokról. Bővebb információ: www.bkk.hu 

Egészségügyi információk 

Az ÁNTSZ a Duna felső szakaszán kármentesítésre, délen a tetőzésére készül

Nyugat-Magyarországon a kármentesítésre, a Duna alsó szakaszai mentén az árhullám tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek, köztük az Országos Tisztifőorvosi Hivatal százhatvan szakembere.

A Szigetközben és Győr térségében problémát okoz, hogy a csatornák telítődtek, a szennyvíz több helyen túlcsordul. A helyzet megoldásához a katasztrófavédelmi erők nyújtanak segítséget.
A visszaáramló szennyvíz a Pest megyei Dunabogdányban is megoldandó feladatot jelent, ez körülbelül 100-120 embert érint - áll az ÁNTSZ közleményében. Az érintett házakban van vezetékes ivóvíz, de a környéken lajtos kocsiból is kapható folyóvíz, a kézfertőtlenítéshez pedig hipót vittek a településre. A Szentendrei-szigeten át kellett szervezni a háziorvosi ellátást és az ügyeletet, ez Tahitótfalut, Pócsmegyert, Szigetmonostort, Visegrádot, Dunabogdányt és Leányfalut érinti.

A fővárosban továbbra sem okozott minőségromlást a vezetékes ivóvízellátásban a dunai árvíz, Budapesten a csapvíz biztonsággal fogyasztható. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn viszont a vezetékes ivóvíz csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, ezeken a településeken zacskós vizet is osztanak.

Bács-Kiskun megyében a tassi vízmű kútjainak védőterületét elöntötte a folyó, de a víz a kútaknába nem folyt be. A vízellátás biztonságos, de a vízmű nagyobb fertőtlenítést végez.
A védekezés során többeket kullancs csípett meg, ezért az ÁNTSZ arra kéri a védekezésben résztvevőket, hogy munka után vizsgálják át a testüket.

Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívják arra, hogy felhevült testüket tilos a megáradt folyó vizével hűsíteni.

A víz fertőzések forrásainak közvetítője lehet a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül, így például a szem megdörzsölésével könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők számára különösen fontos tanács, hogy gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken pancsolni.


További információk a fertőtlenítésről:

https://www.antsz.hu/hir1/arviz_utan_hogyan_es_mit_fertotlenitsunk.html 

Amikor már az ár elvonul

Mi a teendő a használt homokzsákokkal?

A vízzel nem érintkezett homokzsákokat zárt, száraz területen gyűjtsük össze, a száraz homok építkezéshez felhasználható. A zsákokat hulladékgyűjtésre, építkezési törmelékgyűjtésre felhasználhatjuk.

Tilos! – élelmiszer, mezőgazdasági termény, állattakarmány tárolására használni.

A vízzel érintkezett homokzsák és azok tartalma fertőzésveszélyt jelent, így azok azonnal nem használhatók fel. Zárt, száraz helyre szállítást követően a teljes száradás után lehet csak a homokot építkezésnél, illetve a zsákokat hulladékgyűjtésre, építkezési törmelékgyűjtésre használni.

Tilos! – élelmiszer, mezőgazdasági termény, állattakarmány tárolására használni.

További fertőtlenítéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Népegészségügyi

Intézet munkatársaihoz. 

Bővebb információ:

http://www.vac.hu/docs/tajekoztatas_az_arviz_utani_idoszakra_2013_06_10.pdf

 

Hozzászólások

süti beállítások módosítása