Árvízi összefoglaló – hétfő délután

Figyelmünket mostantól a déli részekre kell összpontosítanunk!

 

BM közleménye: A közeledő vihar miatt minden civil szüntesse be a munkát a gátakon!

Telefonszámok, információk, folytonos frissítés:

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas

 

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon. A hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van. 

A vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született. 

Önkéntes regisztrációk a déli országrészben 

Tolna Megye

http://tolna.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Baranya Megye

http://baranya.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Bács-Kiskun Megye

http://bacs.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Fejér Megye

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben a zivatarok miatt

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben: az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.  

Az Esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.
A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat.
Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél, és jégeső kísérhet.
Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket. 

Vízszintek

Átlagosan 4-5 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje a fővárostól délre hétfőn délután 2 órára a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának délelőtt 10 órai adataihoz képest.
Budapesttől északra tovább apadt a folyó.

Adonynál délelőtt óta tetőzik a Duna, a vízállás a 10 órakor mért 762 centiméterről 764-re emelkedett. Tassnál 902 centimétert mértek, ez a délelőtti értékhez képest 4 centiméterrel magasabb. Dunaföldváron 711 centiméteren áll a víz, itt délelőtt 706 centiméter volt a vízállás.

A paksi mérőállomáson 876 centiméter a vízszint, ez 4 centiméterrel haladja meg a délelőttit. Bajánál 949 centiméter a vízállás, itt délelőtt 942 centimétert mértek. A Duna északi szakaszán továbbra is apad a vízszint. Nagybajcsnál a 10 órakor mért 759 centiméterhez képest 19 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Gönyűnél pedig 16 centiméterrel kevesebbet, 741 centimétert mértek kora délután. Komáromnál a vízállás 778 centiméter, ez 13 centiméterrel kevesebb a délelőttinél. Esztergomban - 789-ről 781-re - 8 centiméterrel apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál 739-ről 734-re, Budapesten pedig a délelőtti 887-ről 884 centiméterre csökkent a vízszint. 

Árvíz - Ezer hektár erdő van víz alatt Ráckeve térségében

A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa.   

Ebben a térségben kétszáz hektár új erdő veszélyeztetett, az ősszel elültetett sorokat helyenként 4-5 méter magas víz borítja. Lomniczi Gergely elmondta, hogy a Duna hét eleji dunakanyari tetőzése után most a Csepel-sziget és ráckevei térség van veszélyben, a Budapest alatti erdőterületeket fenyegeti a rekord szintű árvíz.

A Ráckevei Erdészet területén ezer hektár erdő áll víz alatt, ebből kétszáz hektár új erdő. "Kritikus a sorsuk, mert nem tudni, hogyan vészelik át a helyzetet, vannak olyan részek, ahol 4-5 méter magas víz borítja az ősszel elültetett fél méter magas facsemetéket.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.,az  Ipolyerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Gemenc Zrt. mellett a dunai árvízzel nem érintett erdőgazdaságok is küldtek segítséget. Lomniczi Gergely kiemelte, hogy nemcsak az aktív árvízi védekezésben vesznek részt az erdőgazdaságok, hanem készülnek az árhullám levonulása utáni takarításra is, az ártérben maradt hulladék, hordalék elszállítására, illetve az erdőkben keletkezett kár felmérésére. 

Hogyan gondoskodjunk a gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről árvízveszély esetén?

Az országos tisztifőgyógyszerész ajánlása 

Dr. Cseh Ildikó országos tisztifőgyógyszerész felhívja az érintett lakosság figyelmét, hogy árvíz, belvíz veszély esetén fokozottan ügyeljenek az alábbiakra: 

  • az állandóan, rendszeresen szedett gyógyszerek mindig legyenek kézközelben, abban a táskában, amit veszély esetén is maguknál tartanak, kiemelt figyelemmel a vérnyomáscsökkentőre, az asztma elleni, pszichiátriai betegségekben szedett gyógyszerekre, a cukorbetegség és a szívbetegség gyógyszereire, a véralvadásgátlókra 
  • készítsék időben össze a gyermekek gyógyszereit, több gyermek esetén gondosan elkülönítve, vigyázva, hogy ne keveredjenek össze (pl. láz és fájdalomcsillapító, köhögéscsökkentő, hasmenés elleni gyógyszer, babakenőcs, babaápolási cikkek, sebfertőtlenítő) 
  • csecsemők, kisgyermekek részére folyamatosan biztosított legyen a gyógy-tápszer, a speciális tápszer (pl. cukormentes, lisztérzékenységre rendelt); emellett ne feledkezzenek meg a kisgyermek kedvenc játékáról, ha van, cumijáról, cumisüvegéről, bilijéről 
  • a csecsemők részére fontos a pelenka biztosítása; a tárolásnál vegyék figyelembe, hogy a pelenkát ne érje víz 
  • a gyógyászati segédeszközöknél fokozottan figyeljenek a tárolásra, szükség esetén vigyék 
  • magukkal (pl. bot, járókeret, fásli, lázmérő, speciális kötszer a sebek átkötésére) 
  • a gyógyszerek tárolásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy víz ne érje őket, valamint nedves helyen sem szabad ezeket tárolni 
  • gondoskodjanak kézfertőtlenítő szerekről, egyéb fertőtlenítőkről 
  • az állandóan használt szemüveget is tartsák maguknál 

Forrás: antsz.hu 

Egészségügy 

Az árvíz levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés, amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása.

Aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.

Fontosnak a megfelelő fertőtlenítés, az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain útmutatót is közzétesznek. 

HOGYAN FERTŐTLENÍTSÜNK? 

Tanácsok az ár- és belvíz alól felszabaduló helységek lakói számára 

Kézfertőtlenítéshez fertőtlenítő oldat  készítése:  vízben  literenként  két  tabletta  Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő. 

Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése: főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol). 

torok, egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertőtlenítése: a fertőtlenítéshez 10 db Neomagnol tablettát 1 liter vízben oldjunk fel, majd a vízből kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át. 

Mosható textíliák fertőtlenítése: egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhető el, 1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történő áztatással. 

Nem mosható textíliák, kárpitos bútorok, szőnyegek fertőtlenítése: 1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal a fertőtlenítendő textíliát alaposan át kell kefélni! (Vigyázat, a Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!). 

Lakóházak, helységek fertőtlenítése: a fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott. Ebben az esetben a helyiség padlózatáról – amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja – a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, a mosható felületeket (pl. csempeburkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni. Az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl. meszelt fal) 10 %-os klórmész oldattal kell bemeszelni. (A 10 %-os klórmész oldat készítése: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig.) Csak frissen készített oldat használható! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára valójutását kerülni kell. A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, testfelszínt takaró ruházattal védeni kell. 

Talajfertőtlenítés: a mezőgazdasági művelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött. 

Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése: a fertőtlenítendő felületet klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét  kb.  10  cm  mélyen  erre  alkalmas  eszközzel  át  kell  keverni.  Trágyadomb fertőtlenítéséhez oldat készítése: 1 m3 trágyaléhez 2 kg klórmészport adunk és ezt az elegyet egy erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk. 

Vízóraaknák fertőtlenítése: kitisztítás után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak, a csővezetékek, szerelvények 10 %-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt. 

Űrgödrös  árnyékszék  fertőtlenítése:  ülődeszkát,  padozatot,  oldalfalat  és  a  WC  egyméteres körzetét 10 %-os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni). 

Ólak fertőtlenítése: az előzők szerint 10 %-os klórmésszel történjen. 

Ásott   kutak   fertőtlenítését   csak   a   talajvíz   teljes   visszavonulása   és   a   kutak   többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni, ezért minden esetben forduljanak a helyi önkormányzathoz!

Tudnivalók Betadine alkalmazása esetén:

A  Betadine  oldat  PVP-jód  tartalmú  fertőtlenítőszer:  felhasználható  környezeti  haváriák  (pl. vízbetörés, járványok, stb.) utáni környezetfertőtlenítésre is. A jód hatáselve nagyfokú roncsoló képességén alapul, ennek következtében elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat. A PVP-jód vízben oldódik, ezért vízzel tovább hígítható, miközben az antimikrobiális képesség nem változik. 

Hatásmód:

A Betadine oldat „jodofor” típusú fertőtlenítőszer, ami azt jelenti, hogy folyamatosan adja le a hatékony elemi jódot, ami miatt tartós hatást fejt ki a kezelt felszínen, függetlenül attól, hogy ez bőr, avagy tárgyak felülete vagy eszközök anyaga. A megfelelően hígított vagy hígítatlan készítmény az alkalmazási előírások szerinti módon minden ismert baktériumot, vírust, gombát és egyéb kórokozót elpusztít. Hatás közben a jód elbomlik, amit barna színének csökkenése vagy teljes eltűnése jelez. A hatékony készítmény színe a kóláéhoz hasonlóan barna, vagy annál sötétebb. A direkt napfény elősegíti a termék hatástalanná válását, ezért óvjuk a felhígított oldatot a napsugárzástól! Mindig frissen készült oldatot használjunk a bőr vagy a test fertőtlenítésére, az állott, de még hatékony (barna színű) oldatot a környezetünk lemosó fertőtlenítésére használhatjuk fel. Frissnek számít a 24 órán belül készült, napfénytől védett, hűvös helyen tárolt oldat. A Betadine oldat bőrfertőtlenítésre önmagában hígítatlanul vagy 1:10-es hígításban (1 liter vízhez 1 dl Betadine oldat) használatos általában sebek környékén vagy műtéti előkészítésben alkalmazva.

1:100-as hígításban (10 liter vízhez 1 dl Betadine) alkalmas általános fertőtlenítőszerként bőr vagy teljes test lemosására, tárgyak vagy felületek teljes fertőtlenítésére. A termék stabilitása olyan nagy, hogy hígított állapotban is megőrzi fertőtlenítő hatását legalább 24 óráig. A különféle környezeti haváriák (vízbetörés, árvíz, járványok, stb.) utáni mentesítő fertőtlenítés esetén a Betadine oldatot az alábbi módon javasoljuk felhasználni: 

Fertőtlenítő oldat készítése:

Minden esetben 1:100-as hígításban javasolt az oldat felhasználása. Ezt úgy készíthetjük, hogy 1 dl Betadine oldatot egy fedéllel ellátható, kb. 10 liter űrtartalmú edényben 10 liter vízzel hígítunk, és a kapott elegyet jól felkeverjük. Ha lehet, használjunk tiszta ivóvizet, de végszükség esetén tiszta edényben felfogott csapadékvíz is használható, hiszen az oldat fertőtleníti önmagát. A fertőtlenítő oldatból egy megfelelő edénybe vegyünk ki annyit, amennyit egyszerre felhasználunk, a maradékot fedjük le és tiszta, hűvös helyen, napfénytől védve tároljuk. A lehető leggazdaságosabban járjunk el, hogy a fertőtlenítő oldat a sok különféle feladatra elégnek bizonyuljon! 10 liter ilyen fertőtlenítő oldat elegendő a legtöbb háztartás fertőtlenítő takarításához és a legfontosabb tárgyak mentesítéséhez. 

A fertőtlenítő oldat nem csíp, nem szárítja a bőrt, ha esetleg szembe kerül, sem okoz égető érzést. 

Fertőtlenítő kézmosás:

A fertőtlenítő oldatból egy jó evőkanálnyit vegyünk a kezünkre és azt alaposan dörzsöljük el mindenhol. Hagyjuk legalább 2 percig rászáradni, majd bő szappanos vízzel mossuk le és tiszta vízzel öblítsük le! 

Fertőtlenítő fürdetés (ember, állatok):

A fertőtlenítő oldattal itassunk át egy mosdószivacsot, ennek hiányában egy tiszta ruhát, és a teljes testfelületet alaposan dörzsöljük át. Hagyjuk rászáradni legalább 2 percig, majd bő szappanos vízzel mossuk le. 

Fertőtlenítő lemosás tárgyak esetén:

A fertőtlenítő oldatot egy mosogatószivaccsal a tárgy teljes felületére vigyük fel, majd hagyjuk rászáradni. 5 perc után bő mosogatószeres vízzel mosogassuk el, majd öblítsük le tiszta folyó vízzel a  megszokott módon. Mosogatógépekkel is végezhetjük a műveletet, ekkor a mosószer-tartályba tegyünk kb. 20 ml (két evőkanál) hígítatlan Betadine oldatot (semmilyen más mosó-aktív anyagot ne használjunk ezzel együtt!), majd egy rövid mosogatási programot futtassunk le; ha lehetőség van rá, fűtés nélkül vagy csak hideg vízzel. A program lefutása után a szokásos mosogatószerrel újra futtassunk  le  egy  programot  a  megszokott  eljárásunk  szerint.  A  tárgyak  lehetnek  edények, evőeszközök, szerszámok, gyermekjátékok és minden olyan tárgy, ami lemosással/mosogatással egyébként is tisztítható. A Betadine oldat a tárgyakat általában nem fogja meg, a keletkezett barna színt  a  vizes  mosás  általában  maradéktalanul  eltávolítja.  Amennyiben  mégis  elszíneződést tapasztalunk, a vizes mosás után tegyük a tárgyat napfényre pár órára, vagy öblítsük át klórmentes tisztítószerrel, a jód barna színe maradéktalanul eltűnik. Jól tisztítható, nem színeződő anyagok: üveg, porcelán, zománcozott edények, fémtárgyak (elsősorban acél és vas), bármely műanyag, fa, kőagyag  és  kerámia.  Ezüst-,  réz-,  és  alumínium tárgyak  esetleg  megsötétedhetnek, különösen hosszú érintkezés esetén, de a keletkezett sötét réteg bármely háztartási súrolószerrel eltávolítható. 

Textíliák fertőtlenítése:

Kézzel: a fertőtlenítő oldattal történő teljes átitatás, majd 5 perc elteltével vizes öblítés, ezt követően

a megszokott módon történő mosás javasolt.

Mosógéppel: A mosógép kímélő programját használjuk, és az előmosó-szer helyére töltsünk 10-20 ml hígítatlan Betadine oldatot. A mosást a megszokott módon hajtsuk végre. Így fertőtleníthetők szövetből vagy plüssből készült gyermekjátékok, cipők, ágyneműk, stb. lakástextíliák is.

Rendkívül ritka, hogy a  Betadine oldat ebben a hígításban foltot vagy jód-nyomot hagyjon a textíliákon, annak ellenére, hogy az átitatáskor azok elszíneződnek. Próbáink alapján csak a tiszta viszkóz, illetve poliakril műszálból, illetve egyes különlegesen fehérített gyapjú szöveteknél fordul elő átmeneti elszíneződés. Az ilyen textilekből pár órás napoztatás, vagy híg, klórmentes (oxigénes) fertőtlenítőszerrel történő kezelés a barna színt maradéktalanul kiviszi. Különleges, vagy rendkívül értékes textileknél végezzünk próbát kis felületen. Ha elszíneződést tapasztalunk, nem javasoljuk a használatát. A próba felületéről a barna szín nátrium-tioszulfát (fixírsó) híg oldatával eltüntethető, az anyag más módon nem károsodik. 

Fürdőszobák fertőtlenítése:

A fertőtlenítő oldattal a fürdőszobák, WC-helyiségek teljes felületét mossuk át szivacs segítségével a csempéktől a kádon, WC-n, mosdókon át a padlóig. Ne hagyjuk ki a fürdőszobákban általában tárolt gépeket (pl. mosógép, stb.) és egyéb nagy méretű tárgyakat (szennyestartók, szekrények, stb.) sem. Száradás után hagyjuk 5 percig hatni, majd bő vizes öblítéssel mossuk le. Az esetleg elszíneződő fugákból a Betadine barna színe pár nap múlva eltűnik, további kezelés nem szükséges. 

Falak, mennyezetek, padozatok, teljes helyiségek fertőtlenítése:

A fertőtlenítő  oldatot  töltsük  permetező  feltéttel  ellátott  eszközbe  (pl.  kisebb  helyiségekhez ablakmosó-flakon, nagyobbakhoz műanyag permetezőkanna, stb.) és permetezéssel szórjuk fel a szükséges felületekre úgy, hogy azt teljesen átnedvesítse. Használjunk finom szórást, ha lehetséges, így takarékosan használhatjuk fel az oldatot és lefolyni is kevésbe fog. Mindenhol haladjunk végig, felülről lefelé, a mennyezettől a padozatig. A szert hagyjuk rászáradni a felületre. Ahol szükséges és lehetséges (pl. aljzatok, csempézett vagy mosható falak, álmennyezeti panelek, nyílászárók, stb.), bő mosószeres vízzel öblítsük le a szer maradékát. A Betadine nem színezi el tartósan egyetlen építésben használt anyag felületét sem. Ahol létrejön kismértékű elszíneződés, ott is általában pár nap alatt magától eltűnik. Ha különleges vagy érzékeny felületen (pl. tapéták, textilek, stb.) akarjuk használni, célszerű előtte kis felületen próbát végezni és annak eredményétől függően eljárni. 

Egy átlagos méretű háztartás fertőtlenítéséhez körülbelül 1 dl (100 ml) Betadine oldat szükséges. A Betadine a gyógyszertárakban többféle kiszerelésben szerezhető be. 

Figyelem! A Betadine® oldat nem keverhető semmilyen más szerrel, vagy tisztítószerrel, mert mérgező klórgáz keletkezhet! A termék eredeti tájékoztatójában olvashatók ettől a tájékoztatótól függetlenül minden esetben betartandók!

 

 

Hozzászólások