Segíts egy hívással!

v5.jpg

Árvízi összefoglaló – kedd délelőtt

"Még másfél-két nehéz napunk van”. – Orbán Viktor, június 11. reggel 

Telefonszámok, információk, folytonos frissítés:

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas

Önkéntes regisztrációk a déli országrészben 

Tolna Megye

http://tolna.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Baranya Megye

http://baranya.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Bács-Kiskun Megye

http://bacs.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Fejér Megye

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Általános összefoglaló

A déli Duna-szakaszokon is mindenhol elég magasak már a gátak. 

A  dunai árhullám szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség. 

Eddig

9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a

807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből

538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és

1565 embert kellett kitelepíteni. 

Aaz érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság. 

Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.   

A kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. Mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza. 

    Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság délelőtt 10 órakor mért adatai szerint. 

    Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert, Komáromnál 11 centimétert, Esztergomnál pedig 8 centimétert apadt a folyó vízszintje. Budapesten 6 centimétert apadt a víz, itt jelenleg 853 centiméter a vízszint.   

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centiméterrel kevesebb a reggelinél.

    Dunaföldváron hajnali 4 óra óta tart a tetőzés, a vízszint változatlanul 721 centiméter. A paksi mérőállomáson 7 óra óta tetőzik a folyó, továbbra is 891 centimétert mérnek. Tovább nő a vízállás ugyanakkor Bajánál, ahol a reggeli 972 centiméterről 975 centiméterre emelkedett a víz.

Forrás: MTI  

Közlekedés 

Az országban 58 útszakaszon korlátozzák a forgalmat


 
A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint.

Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.
    Győr-Moson-Sopron megyében 4, Komárom-Esztergom megyében 22, Pest megyében 15, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 4 szakaszon van korlátozás.
    Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Komárom területén. A 2-es út váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi mellett és Sződliget területén van teljes útzár. A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.
    A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között.
    A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, illetve Esztergomban; Leányfalun, Tahitótfaluban és Szentendrén félpályás útzár van. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le.
    A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

Bővebb információ: www.utinform.hu 

Vasúti közlekedés 

    A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok, pótlóbuszok szállítják az utasokat. Pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom (4 sz.) vasútvonal teljes vonalán is, de a 10-es út lezárása miatt a pótlóbuszok Komárom és Neszmély, valamint Süttő és Esztergom között nem közlekedhetnek.
    A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon közlekedő gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.
    A 2-es út lezárása miatt egyes Volánbusz-járatok nem tudnak közlekedni, ezért a váci és sződligeti Volánbusz-bérlettel az elővárosi vonatokat igénybe lehet venni.
    A közlemény szerint az árvízi helyzet miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, valamint a GYSEV vonalain győri átszállással közlekedő feláras vonatokra nem kell pótjegyet váltani. A budapesti Keleti pályaudvarról nem indulnak el Győrbe az InterCity vonatok, a gyorsvonatok pedig csak Tatabánya és a Keleti pályaudvar között járnak.
    A Railjetek és a gyorsvonatok utasait Győr és Tatabánya között autópályán közlekedő autóbusszal, a Sopron felől érkező InterCity utasait ugyanezen buszokkal, majd személyvonattal szállítja el a vasúttársaság. Az utasok Tatabánya és Budapest között bármely vonattal folytathatják utazásukat. Tatabánya és Győr között az autóbuszok folyamatosan fordulnak - olvasható a közleményben.
    A Déli pályaudvarról a személyvonatok menetrend szerint indulnak, a Keleti pályaudvarról pedig gyorsvonatok indulnak Tatabányáig minden páros óra 38 perckor.
    A MÁV-Start tudatta: ingyenesen utazhatnak haza azok, akik az árvízi védekezésben vettek részt, és odautazási jegyüket vagy önkéntesi regisztrációs lapjukat a katasztrófavédelem vagy a védelmi bizottság lepecsételte.
    A nemzetközi vasúti közlekedésben jelentős, 40-120 perces késésekre kell számítani, de több járat még napokig nem tud közlekedni. A Csehországba, illetve Csehországon át Németországba és Ausztriába, illetve Ausztrián keresztül Németországba, Svájcba stb. utazáshoz a MÁV-Start által kiadott menetjegyek árát kezelési költség nélkül visszatérítik azoknak, akik lemondanak az utazásról. 

Budapest 

Továbbra is korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát Budapesten a dunai árvíz miatt.

Több útszakaszon továbbra is fenntartják a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó nehézgépjárművek forgalmának korlátozását. Ez alól kivételt jelentenek a védekezésben részt vevő, erre engedéllyel rendelkező gépjárművek.

A forgalomkorlátozás a III. kerületi Külső Bécsi útra, a Bécsi útra és a Vörösvári útra; a Hungária körút VIII. és XIV. kerületi szakaszára; a X. kerületi Könyves Kálmán körútra; a IX. kerületi Mester utcára; továbbá a XIII. kerületben a Róbert Károly körútra, a Lehel útra, a Béke útra, a Margit hídra és az Árpád hídra vonatkozik. 

Közösségi közlekedés 

Hétfőn jelentős forgalmi változások léptek életbe Budapesten. Továbbra is arra kérnek minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az autózás helyett válasszák a közösségi közlekedést! A BKK kötöttpályás gerincvonalai és a MÁV-Start elővárosi vonatai megnövelt kapacitással közlekednek. A Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. A lezárások miatt speciális forgalmi intézkedésekre is sor kerül, melyek a tömegközlekedés előnyben részesítését szolgálják és egyben a beérkező forgalom elterelésével meggátolják a közúti forgalom feltorlódását a budai belvárosban. 

A Budapesti Közlekedési Központ ezen az oldalon ad folyamatos tájékoztatást az áradás okozta közlekedési változásokról. Bővebb információ: www.bkk.hu 

Egészségügyi információk 

Az ÁNTSZ a Duna felső szakaszán kármentesítésre, délen a tetőzésére készül

Nyugat-Magyarországon a kármentesítésre, a Duna alsó szakaszai mentén az árhullám tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek, köztük az Országos Tisztifőorvosi Hivatal százhatvan szakembere.

A Szigetközben és Győr térségében problémát okoz, hogy a csatornák telítődtek, a szennyvíz több helyen túlcsordul. A helyzet megoldásához a katasztrófavédelmi erők nyújtanak segítséget.
A visszaáramló szennyvíz a Pest megyei Dunabogdányban is megoldandó feladatot jelent, ez körülbelül 100-120 embert érint - áll az ÁNTSZ közleményében. Az érintett házakban van vezetékes ivóvíz, de a környéken lajtos kocsiból is kapható folyóvíz, a kézfertőtlenítéshez pedig hipót vittek a településre. A Szentendrei-szigeten át kellett szervezni a háziorvosi ellátást és az ügyeletet, ez Tahitótfalut, Pócsmegyert, Szigetmonostort, Visegrádot, Dunabogdányt és Leányfalut érinti.

A fővárosban továbbra sem okozott minőségromlást a vezetékes ivóvízellátásban a dunai árvíz, Budapesten a csapvíz biztonsággal fogyasztható. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn viszont a vezetékes ivóvíz csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, ezeken a településeken zacskós vizet is osztanak.

Bács-Kiskun megyében a tassi vízmű kútjainak védőterületét elöntötte a folyó, de a víz a kútaknába nem folyt be. A vízellátás biztonságos, de a vízmű nagyobb fertőtlenítést végez.
A védekezés során többeket kullancs csípett meg, ezért az ÁNTSZ arra kéri a védekezésben résztvevőket, hogy munka után vizsgálják át a testüket.

Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívják arra, hogy felhevült testüket tilos a megáradt folyó vizével hűsíteni.

A víz fertőzések forrásainak közvetítője lehet a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül, így például a szem megdörzsölésével könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők számára különösen fontos tanács, hogy gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken pancsolni.


További információk a fertőtlenítésről:

https://www.antsz.hu/hir1/arviz_utan_hogyan_es_mit_fertotlenitsunk.html 

Amikor már az ár elvonul

Mi a teendő a használt homokzsákokkal?

A vízzel nem érintkezett homokzsákokat zárt, száraz területen gyűjtsük össze, a száraz homok építkezéshez felhasználható. A zsákokat hulladékgyűjtésre, építkezési törmelékgyűjtésre felhasználhatjuk.

Tilos! – élelmiszer, mezőgazdasági termény, állattakarmány tárolására használni.

A vízzel érintkezett homokzsák és azok tartalma fertőzésveszélyt jelent, így azok azonnal nem használhatók fel. Zárt, száraz helyre szállítást követően a teljes száradás után lehet csak a homokot építkezésnél, illetve a zsákokat hulladékgyűjtésre, építkezési törmelékgyűjtésre használni.

Tilos! – élelmiszer, mezőgazdasági termény, állattakarmány tárolására használni.

További fertőtlenítéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Népegészségügyi

Intézet munkatársaihoz. 

Bővebb információ:

http://www.vac.hu/docs/tajekoztatas_az_arviz_utani_idoszakra_2013_06_10.pdf

 

Árvízi összefoglaló – hétfő délután

Figyelmünket mostantól a déli részekre kell összpontosítanunk!

 

BM közleménye: A közeledő vihar miatt minden civil szüntesse be a munkát a gátakon!

Telefonszámok, információk, folytonos frissítés:

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas

 

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon. A hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van. 

A vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született. 

Önkéntes regisztrációk a déli országrészben 

Tolna Megye

http://tolna.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Baranya Megye

http://baranya.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Bács-Kiskun Megye

http://bacs.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

Fejér Megye

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben a zivatarok miatt

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben: az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.  

Az Esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.
A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat.
Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél, és jégeső kísérhet.
Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket. 

Vízszintek

Átlagosan 4-5 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje a fővárostól délre hétfőn délután 2 órára a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának délelőtt 10 órai adataihoz képest.
Budapesttől északra tovább apadt a folyó.

Adonynál délelőtt óta tetőzik a Duna, a vízállás a 10 órakor mért 762 centiméterről 764-re emelkedett. Tassnál 902 centimétert mértek, ez a délelőtti értékhez képest 4 centiméterrel magasabb. Dunaföldváron 711 centiméteren áll a víz, itt délelőtt 706 centiméter volt a vízállás.

A paksi mérőállomáson 876 centiméter a vízszint, ez 4 centiméterrel haladja meg a délelőttit. Bajánál 949 centiméter a vízállás, itt délelőtt 942 centimétert mértek. A Duna északi szakaszán továbbra is apad a vízszint. Nagybajcsnál a 10 órakor mért 759 centiméterhez képest 19 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Gönyűnél pedig 16 centiméterrel kevesebbet, 741 centimétert mértek kora délután. Komáromnál a vízállás 778 centiméter, ez 13 centiméterrel kevesebb a délelőttinél. Esztergomban - 789-ről 781-re - 8 centiméterrel apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál 739-ről 734-re, Budapesten pedig a délelőtti 887-ről 884 centiméterre csökkent a vízszint. 

Árvíz - Ezer hektár erdő van víz alatt Ráckeve térségében

A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa.   

Ebben a térségben kétszáz hektár új erdő veszélyeztetett, az ősszel elültetett sorokat helyenként 4-5 méter magas víz borítja. Lomniczi Gergely elmondta, hogy a Duna hét eleji dunakanyari tetőzése után most a Csepel-sziget és ráckevei térség van veszélyben, a Budapest alatti erdőterületeket fenyegeti a rekord szintű árvíz.

A Ráckevei Erdészet területén ezer hektár erdő áll víz alatt, ebből kétszáz hektár új erdő. "Kritikus a sorsuk, mert nem tudni, hogyan vészelik át a helyzetet, vannak olyan részek, ahol 4-5 méter magas víz borítja az ősszel elültetett fél méter magas facsemetéket.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.,az  Ipolyerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Gemenc Zrt. mellett a dunai árvízzel nem érintett erdőgazdaságok is küldtek segítséget. Lomniczi Gergely kiemelte, hogy nemcsak az aktív árvízi védekezésben vesznek részt az erdőgazdaságok, hanem készülnek az árhullám levonulása utáni takarításra is, az ártérben maradt hulladék, hordalék elszállítására, illetve az erdőkben keletkezett kár felmérésére. 

Hogyan gondoskodjunk a gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről árvízveszély esetén?

Az országos tisztifőgyógyszerész ajánlása 

Dr. Cseh Ildikó országos tisztifőgyógyszerész felhívja az érintett lakosság figyelmét, hogy árvíz, belvíz veszély esetén fokozottan ügyeljenek az alábbiakra: 

  • az állandóan, rendszeresen szedett gyógyszerek mindig legyenek kézközelben, abban a táskában, amit veszély esetén is maguknál tartanak, kiemelt figyelemmel a vérnyomáscsökkentőre, az asztma elleni, pszichiátriai betegségekben szedett gyógyszerekre, a cukorbetegség és a szívbetegség gyógyszereire, a véralvadásgátlókra 
  • készítsék időben össze a gyermekek gyógyszereit, több gyermek esetén gondosan elkülönítve, vigyázva, hogy ne keveredjenek össze (pl. láz és fájdalomcsillapító, köhögéscsökkentő, hasmenés elleni gyógyszer, babakenőcs, babaápolási cikkek, sebfertőtlenítő) 
  • csecsemők, kisgyermekek részére folyamatosan biztosított legyen a gyógy-tápszer, a speciális tápszer (pl. cukormentes, lisztérzékenységre rendelt); emellett ne feledkezzenek meg a kisgyermek kedvenc játékáról, ha van, cumijáról, cumisüvegéről, bilijéről 
  • a csecsemők részére fontos a pelenka biztosítása; a tárolásnál vegyék figyelembe, hogy a pelenkát ne érje víz 
  • a gyógyászati segédeszközöknél fokozottan figyeljenek a tárolásra, szükség esetén vigyék 
  • magukkal (pl. bot, járókeret, fásli, lázmérő, speciális kötszer a sebek átkötésére) 
  • a gyógyszerek tárolásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy víz ne érje őket, valamint nedves helyen sem szabad ezeket tárolni 
  • gondoskodjanak kézfertőtlenítő szerekről, egyéb fertőtlenítőkről 
  • az állandóan használt szemüveget is tartsák maguknál 

Forrás: antsz.hu 

Egészségügy 

Az árvíz levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés, amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása.

Aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.

Fontosnak a megfelelő fertőtlenítés, az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain útmutatót is közzétesznek. 

HOGYAN FERTŐTLENÍTSÜNK? 

Tanácsok az ár- és belvíz alól felszabaduló helységek lakói számára 

Kézfertőtlenítéshez fertőtlenítő oldat  készítése:  vízben  literenként  két  tabletta  Neomagnol tabletta feloldása, plusz egy evőkanál ecet hozzáadása. A kezet 1 percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható! Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban kapható kézfertőtlenítő is megfelelő. 

Szennyezett használati tárgyak fertőtlenítése: főzőedények, evőeszközök, játékok tisztítás utáni 30 perces áztatása javasolt, hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol). 

torok, egyéb mosható lakberendezési tárgyak fertőtlenítése: a fertőtlenítéshez 10 db Neomagnol tablettát 1 liter vízben oldjunk fel, majd a vízből kiemelt és megszikkadt felületeket ezzel az oldattal mossuk át. Az oldatot hagyjuk a felületre rászáradni. 24 óra elteltével a kezelt felületeket puha textíliával töröljük át. 

Mosható textíliák fertőtlenítése: egy órás vizes vagy mosószeres áztatás után végezhető el, 1 liter vízhez adott 5 db Neomagnol tablettát tartalmazó oldatban további 2 órán át történő áztatással. 

Nem mosható textíliák, kárpitos bútorok, szőnyegek fertőtlenítése: 1 liter vízhez 20 tabletta Neomagnolt adva és feloldva az oldattal a fertőtlenítendő textíliát alaposan át kell kefélni! (Vigyázat, a Neomagnol oldat színelváltozást okozhat!). 

Lakóházak, helységek fertőtlenítése: a fertőtlenítést csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott. Ebben az esetben a helyiség padlózatáról – amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja – a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, a mosható felületeket (pl. csempeburkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni. Az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl. meszelt fal) 10 %-os klórmész oldattal kell bemeszelni. (A 10 %-os klórmész oldat készítése: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig.) Csak frissen készített oldat használható! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára valójutását kerülni kell. A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, testfelszínt takaró ruházattal védeni kell. 

Talajfertőtlenítés: a mezőgazdasági művelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött. 

Szemétdomb, trágyadomb fertőtlenítése: a fertőtlenítendő felületet klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét  kb.  10  cm  mélyen  erre  alkalmas  eszközzel  át  kell  keverni.  Trágyadomb fertőtlenítéséhez oldat készítése: 1 m3 trágyaléhez 2 kg klórmészport adunk és ezt az elegyet egy erre alkalmas eszközzel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk. 

Vízóraaknák fertőtlenítése: kitisztítás után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak, a csővezetékek, szerelvények 10 %-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt. 

Űrgödrös  árnyékszék  fertőtlenítése:  ülődeszkát,  padozatot,  oldalfalat  és  a  WC  egyméteres körzetét 10 %-os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni). 

Ólak fertőtlenítése: az előzők szerint 10 %-os klórmésszel történjen. 

Ásott   kutak   fertőtlenítését   csak   a   talajvíz   teljes   visszavonulása   és   a   kutak   többszöri kiszivattyúzása után lehet elvégezni, ezért minden esetben forduljanak a helyi önkormányzathoz!

Tudnivalók Betadine alkalmazása esetén:

A  Betadine  oldat  PVP-jód  tartalmú  fertőtlenítőszer:  felhasználható  környezeti  haváriák  (pl. vízbetörés, járványok, stb.) utáni környezetfertőtlenítésre is. A jód hatáselve nagyfokú roncsoló képességén alapul, ennek következtében elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat. A PVP-jód vízben oldódik, ezért vízzel tovább hígítható, miközben az antimikrobiális képesség nem változik. 

Hatásmód:

A Betadine oldat „jodofor” típusú fertőtlenítőszer, ami azt jelenti, hogy folyamatosan adja le a hatékony elemi jódot, ami miatt tartós hatást fejt ki a kezelt felszínen, függetlenül attól, hogy ez bőr, avagy tárgyak felülete vagy eszközök anyaga. A megfelelően hígított vagy hígítatlan készítmény az alkalmazási előírások szerinti módon minden ismert baktériumot, vírust, gombát és egyéb kórokozót elpusztít. Hatás közben a jód elbomlik, amit barna színének csökkenése vagy teljes eltűnése jelez. A hatékony készítmény színe a kóláéhoz hasonlóan barna, vagy annál sötétebb. A direkt napfény elősegíti a termék hatástalanná válását, ezért óvjuk a felhígított oldatot a napsugárzástól! Mindig frissen készült oldatot használjunk a bőr vagy a test fertőtlenítésére, az állott, de még hatékony (barna színű) oldatot a környezetünk lemosó fertőtlenítésére használhatjuk fel. Frissnek számít a 24 órán belül készült, napfénytől védett, hűvös helyen tárolt oldat. A Betadine oldat bőrfertőtlenítésre önmagában hígítatlanul vagy 1:10-es hígításban (1 liter vízhez 1 dl Betadine oldat) használatos általában sebek környékén vagy műtéti előkészítésben alkalmazva.

1:100-as hígításban (10 liter vízhez 1 dl Betadine) alkalmas általános fertőtlenítőszerként bőr vagy teljes test lemosására, tárgyak vagy felületek teljes fertőtlenítésére. A termék stabilitása olyan nagy, hogy hígított állapotban is megőrzi fertőtlenítő hatását legalább 24 óráig. A különféle környezeti haváriák (vízbetörés, árvíz, járványok, stb.) utáni mentesítő fertőtlenítés esetén a Betadine oldatot az alábbi módon javasoljuk felhasználni: 

Fertőtlenítő oldat készítése:

Minden esetben 1:100-as hígításban javasolt az oldat felhasználása. Ezt úgy készíthetjük, hogy 1 dl Betadine oldatot egy fedéllel ellátható, kb. 10 liter űrtartalmú edényben 10 liter vízzel hígítunk, és a kapott elegyet jól felkeverjük. Ha lehet, használjunk tiszta ivóvizet, de végszükség esetén tiszta edényben felfogott csapadékvíz is használható, hiszen az oldat fertőtleníti önmagát. A fertőtlenítő oldatból egy megfelelő edénybe vegyünk ki annyit, amennyit egyszerre felhasználunk, a maradékot fedjük le és tiszta, hűvös helyen, napfénytől védve tároljuk. A lehető leggazdaságosabban járjunk el, hogy a fertőtlenítő oldat a sok különféle feladatra elégnek bizonyuljon! 10 liter ilyen fertőtlenítő oldat elegendő a legtöbb háztartás fertőtlenítő takarításához és a legfontosabb tárgyak mentesítéséhez. 

A fertőtlenítő oldat nem csíp, nem szárítja a bőrt, ha esetleg szembe kerül, sem okoz égető érzést. 

Fertőtlenítő kézmosás:

A fertőtlenítő oldatból egy jó evőkanálnyit vegyünk a kezünkre és azt alaposan dörzsöljük el mindenhol. Hagyjuk legalább 2 percig rászáradni, majd bő szappanos vízzel mossuk le és tiszta vízzel öblítsük le! 

Fertőtlenítő fürdetés (ember, állatok):

A fertőtlenítő oldattal itassunk át egy mosdószivacsot, ennek hiányában egy tiszta ruhát, és a teljes testfelületet alaposan dörzsöljük át. Hagyjuk rászáradni legalább 2 percig, majd bő szappanos vízzel mossuk le. 

Fertőtlenítő lemosás tárgyak esetén:

A fertőtlenítő oldatot egy mosogatószivaccsal a tárgy teljes felületére vigyük fel, majd hagyjuk rászáradni. 5 perc után bő mosogatószeres vízzel mosogassuk el, majd öblítsük le tiszta folyó vízzel a  megszokott módon. Mosogatógépekkel is végezhetjük a műveletet, ekkor a mosószer-tartályba tegyünk kb. 20 ml (két evőkanál) hígítatlan Betadine oldatot (semmilyen más mosó-aktív anyagot ne használjunk ezzel együtt!), majd egy rövid mosogatási programot futtassunk le; ha lehetőség van rá, fűtés nélkül vagy csak hideg vízzel. A program lefutása után a szokásos mosogatószerrel újra futtassunk  le  egy  programot  a  megszokott  eljárásunk  szerint.  A  tárgyak  lehetnek  edények, evőeszközök, szerszámok, gyermekjátékok és minden olyan tárgy, ami lemosással/mosogatással egyébként is tisztítható. A Betadine oldat a tárgyakat általában nem fogja meg, a keletkezett barna színt  a  vizes  mosás  általában  maradéktalanul  eltávolítja.  Amennyiben  mégis  elszíneződést tapasztalunk, a vizes mosás után tegyük a tárgyat napfényre pár órára, vagy öblítsük át klórmentes tisztítószerrel, a jód barna színe maradéktalanul eltűnik. Jól tisztítható, nem színeződő anyagok: üveg, porcelán, zománcozott edények, fémtárgyak (elsősorban acél és vas), bármely műanyag, fa, kőagyag  és  kerámia.  Ezüst-,  réz-,  és  alumínium tárgyak  esetleg  megsötétedhetnek, különösen hosszú érintkezés esetén, de a keletkezett sötét réteg bármely háztartási súrolószerrel eltávolítható. 

Textíliák fertőtlenítése:

Kézzel: a fertőtlenítő oldattal történő teljes átitatás, majd 5 perc elteltével vizes öblítés, ezt követően

a megszokott módon történő mosás javasolt.

Mosógéppel: A mosógép kímélő programját használjuk, és az előmosó-szer helyére töltsünk 10-20 ml hígítatlan Betadine oldatot. A mosást a megszokott módon hajtsuk végre. Így fertőtleníthetők szövetből vagy plüssből készült gyermekjátékok, cipők, ágyneműk, stb. lakástextíliák is.

Rendkívül ritka, hogy a  Betadine oldat ebben a hígításban foltot vagy jód-nyomot hagyjon a textíliákon, annak ellenére, hogy az átitatáskor azok elszíneződnek. Próbáink alapján csak a tiszta viszkóz, illetve poliakril műszálból, illetve egyes különlegesen fehérített gyapjú szöveteknél fordul elő átmeneti elszíneződés. Az ilyen textilekből pár órás napoztatás, vagy híg, klórmentes (oxigénes) fertőtlenítőszerrel történő kezelés a barna színt maradéktalanul kiviszi. Különleges, vagy rendkívül értékes textileknél végezzünk próbát kis felületen. Ha elszíneződést tapasztalunk, nem javasoljuk a használatát. A próba felületéről a barna szín nátrium-tioszulfát (fixírsó) híg oldatával eltüntethető, az anyag más módon nem károsodik. 

Fürdőszobák fertőtlenítése:

A fertőtlenítő oldattal a fürdőszobák, WC-helyiségek teljes felületét mossuk át szivacs segítségével a csempéktől a kádon, WC-n, mosdókon át a padlóig. Ne hagyjuk ki a fürdőszobákban általában tárolt gépeket (pl. mosógép, stb.) és egyéb nagy méretű tárgyakat (szennyestartók, szekrények, stb.) sem. Száradás után hagyjuk 5 percig hatni, majd bő vizes öblítéssel mossuk le. Az esetleg elszíneződő fugákból a Betadine barna színe pár nap múlva eltűnik, további kezelés nem szükséges. 

Falak, mennyezetek, padozatok, teljes helyiségek fertőtlenítése:

A fertőtlenítő  oldatot  töltsük  permetező  feltéttel  ellátott  eszközbe  (pl.  kisebb  helyiségekhez ablakmosó-flakon, nagyobbakhoz műanyag permetezőkanna, stb.) és permetezéssel szórjuk fel a szükséges felületekre úgy, hogy azt teljesen átnedvesítse. Használjunk finom szórást, ha lehetséges, így takarékosan használhatjuk fel az oldatot és lefolyni is kevésbe fog. Mindenhol haladjunk végig, felülről lefelé, a mennyezettől a padozatig. A szert hagyjuk rászáradni a felületre. Ahol szükséges és lehetséges (pl. aljzatok, csempézett vagy mosható falak, álmennyezeti panelek, nyílászárók, stb.), bő mosószeres vízzel öblítsük le a szer maradékát. A Betadine nem színezi el tartósan egyetlen építésben használt anyag felületét sem. Ahol létrejön kismértékű elszíneződés, ott is általában pár nap alatt magától eltűnik. Ha különleges vagy érzékeny felületen (pl. tapéták, textilek, stb.) akarjuk használni, célszerű előtte kis felületen próbát végezni és annak eredményétől függően eljárni. 

Egy átlagos méretű háztartás fertőtlenítéséhez körülbelül 1 dl (100 ml) Betadine oldat szükséges. A Betadine a gyógyszertárakban többféle kiszerelésben szerezhető be. 

Figyelem! A Betadine® oldat nem keverhető semmilyen más szerrel, vagy tisztítószerrel, mert mérgező klórgáz keletkezhet! A termék eredeti tájékoztatójában olvashatók ettől a tájékoztatótól függetlenül minden esetben betartandók!

 

 

Kaposvár önkormányzata 6,7 millió forinttal járul hozzá a védekezés költségeihez

Kaposvár, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Kaposvár önkormányzata lakosonként száz forinttal, összesen 6,7 millió forinttal járul hozzá az árvíz elleni védekezés költségeihez, ezzel is segítve a bajban lévőket - közölte a somogyi megyeszékhely polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) a felajánlott adomány kapcsán hangsúlyozta: egy ilyen katasztrófa esetén az árvíz sújtotta területen élők mindegyikének éreznie kell, hogy egy közösség áll mögöttük és nincsenek egyedül.  
A rendkívüli vészhelyzet rendkívüli összefogást is eredményezett - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: a pusztító ár ellen védekező több ezer honvéd, katasztrófavédelmi szakember, rendőr és civil mellett ott vannak a gátakon a kaposvári logisztikai ezred katonái, az önkéntes tartalékosok, a Somogy Mentőcsoport tagjai és több mint száz kaposvári rendőr is.

Forrás: MTI

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben a zivatarok miatt

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya hétfő délután az MTI-vel.

Az Esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.
A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat - írták.
Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél, és jégeső kísérhet.
Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket - tették hozzá.

Forrás: MTI

Árvíz - A H5-ös HÉV Szentendréről csak a Szentlélek térig jár

Budapest, 2013. június 9., vasárnap (MTI) - Az árvíz miatt a H5-ös HÉV Szentendre, illetve Békásmegyer felől csak a Szentlélek térig jár, onnan a Batthyány térig nem közlekedik - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán, hozzátéve: a kiesett szakaszon a HÉV pótlására jelenleg nincs lehetőség.

A közlekedési társaság az utasoknak a sűrűbben, 7-8 percenként közlekedő 1-es villamost ajánlja.
A 160-260-as autóbuszok csak a Bécsi út és az Árpád híd között járnak. 
A 86-os autóbuszok két szakaszon, megosztva közlekednek: Újbudáról a Clark Ádám téren és az Alagúton keresztül a Széll Kálmán térre, illetve Óbudáról a Bogdáni úton át az Árpád hídig.
A 17-es villamosok vonalán autóbuszok is közlekednek, sűrítve annak forgalmát.
Az Árpád fejedelem útja a Margit híd alatt már a buszokkal sem átjárható.

Forrás: MTI

-------------------------

Folyamatosan frissített önkéntes szervező térkép: https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

Lezárták a Margit híd budai hídfőjét

Budapest, 2013. június 9., vasárnap (MTI) - Lezárta a rendőrség a jármű- és a gyalogos forgalom elől a Margit hídnak a Bem rakpart felé vezető lehajtóját a Duna áradása miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap este az MTI-vel.

Kovács Viktória azt mondta: az intézkedés nem a híd forgalmát, hanem a budai hídfő alatti és melletti útszakasz közlekedését érinti. A hatóság arra kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az érintett területet kerüljék el.

Forrás: MTI

-------------------------

Folyamatosan frissített önkéntes szervező térkép: https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

Baja - Lezárják a közúti forgalom elől a bajai Duna-hidat

Vasárnap 20 órától megtiltja a bajai Türr István hídon a közúti forgalmat a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság - tájékoztatta a bizottság határozatáról a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kovács Andrea közleménye szerint a gemenci vadállomány védelme érdekében a megyei védelmi bizottság a bajai Türr István hídon átvezető közúti forgalmat vasárnap 20 órától további intézkedésig megtiltja. 

A gemenci erdőből a Baja térségében emelkedő vízszint miatt a vadak a Baja-Pörböly közötti 55-ös úton keresztül menekülnek, ezért a vadállomány védelme, valamint a balesetveszély miatt hozta meg a bizottság a határozatát.

Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte az MTI-vel: a rendőrség a Baja és Pörböly közötti 55-ös főúton már 14 órától félpályára korlátozta a forgalmat a Duna magas vízállása miatt.

A megyei védelmi bizottság határozata lényegében azt jelenti, hogy a közúti forgalom teljesen leáll ezen az útszakaszon.

Baja térségében várhatóan szerdán, 10 métert megközelítő vízmagassággal tetőzik a Duna.

Forrás: MTI

-------------------------

Folyamatosan frissített önkéntes szervező térkép: https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729

OKF: a vártnál lassabban apad a Duna vízszintje

A Duna vízszintje a vártnál lassabban apad, vasárnap kora délutánig 34 településről összesen 1348 embert kellett az otthonából kitelepíteni, és 44 utat zártak le a folyó áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

A védekezésben hozzávetőlegesen 15 ezren vesznek részt.
Az árhullám miatt mintegy 1800 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül, a vezetékes vizet pedig körülbelül ötezer fogyasztónál nem lehet használni.
A Győr-Moson-Sopron megyei Győrújfaluban erősítik a töltést és bordás megtámasztást építenek. Hasonló munka folyik Koroncón is, Dunaszentpálon pedig a talpfolyásoknál erősítik a gátfalakat és a kisebb buzgárokat fogják el. Zselykepusztán a néhány helyen átázott földtöltést erősítik, a győri Iparcsatorna déli szakaszán meg kell erősíteni a védművet, Mecséren most már csak kisebb erősítésre van szükség a gáton.
Komárom-Esztergom megyében Pilismarót és Dömös egyelőre közúton megközelíthetetlen, de a lakók ellátásáról gondoskodtak. A két település térségében a víz bakteriálisan fertőzött, ezért csak forralás után lehet fogyasztani, zacskós vizet osztanak. Komáromnál némi átszivárgás figyelhető meg. Dunaalmásnál a vasúti töltés átszakadt, a 10-es útra és az azon túl lévő mezőgazdasági területre ömlik a víz. Pilismaróton a gát bordás megtámasztását végzik, Dömösön a védőgát 11-es út felőli sarkát homokzsákokkal támasztják meg. Esztergomban a Csenkei-hídnál lévő gátat erősítik.
Pest megyében, Százhalombattán a Hajós utcánál a csatorna mellett feltört a víz, hét lakót ki kellett telepíteni. A csónakházat is kiürítették, és száz táborozó gyermeket másutt helyeztek el. Verőcén némelyik utcában 30 centiméter magasan áll a víz, amelytől homokzsákokkal védik a házakat. Dunabogdányban a meglazult kerékpárúti töltést kell erősíteni, a burkolat közepén háromméteres repedés van, ezen keresztül tör fel a víz. Szigetmonostoron vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell menekíteni a lakókat. A Szentendrei-sziget déli részén 300 méter szélességben szivárog a víz egy fás-bokros területre, Horány irányába. Az ott tartózkodó száz ember elhagyta az üdülőterületet.
Szintén Pest megyében, Vácon délelőtt újabb 50 lakót telepítettek ki. Sződligeten a védművek magasítása, megerősítése folyik. Szobon lezárták a temetői hidat, Nagymaroson a másodlagos védelmi vonalat építik. Tökölön a Duna 400 hektárnyi mezőgazdasági földet öntött el, a vadászok és horgászok reggel óta mentik a vadállatokat. Visegrádon szivárgások, buzgárok jelentek meg, homokzsákokkal védik a területet.
Budapesten csaknem ezerhétszázan dolgoznak a város védelmén, 215-re emelkedett a kitelepített lakók száma. Folyamatosan telítődik a csatornarendszer és -hálózat, és egyre több jelzés érkezik az ideiglenes gátak szivárgásáról. Folyamatos a készültség a Margitszigeten, a Római-parton, valamint a rakpartok menti kerületekben.
Fejér megyében, Ercsiben a várható vízállás legmagasabb szintje fölé sikerült emelni a védművet. Adonyban a Lórév felé vezető utat lezárták. Dunaújvárosban a Szalki-szigeten lévő trafóállomásokat a homokzsákos védelem ellenére elérte az áradó Duna, így azokat lekapcsolták, a transzformátorok kiváltásáról az áramszolgáltató gondoskodott. Kisapostagon az árterületen lévő üdülők védelmének megerősítését végzik.
Bács-Kiskun megyében, Baján a Petőfi-sziget körkörös védelme folyik, az ideiglenes védmű magasításán dolgoznak, kitelepítették a szigetieket. Dunapatajon és Hartán a töltéseket magasítják, erősítik. Kritikus pont Tasson a Pákász üdülőterületnél lévő, nyúlgáttal magasított nyári gát, amely helyenként szivárog. Solton és Dunapatajon is folyamatosan erősítik, szükség esetén magasítják a gátakat.
Tolna megyében több mint négyszázan dolgoznak a védekezésen, Báta településen magasítják a gátat, Dunaföldváron megerősítik a védvonalat a szakemberek.
Baranya megyében jelenleg egy településen, Dunaszekcsőn folynak védekezési munkálatok, a földből épített védművet fóliázzák.

Forrás:MTI

SOS: Göd

30-40 embert várnak sürgősen, de este 9 után is folyamatosan! 

Az önkéntes felajánlásokat – eszköz, élelmiszer, technikai eszközök, valamint munkaerő – a Polgármesteri Hivatal 06 27 530 064-es 19 óráig, illetve a 06 80 890 089-es zöldszámon várják, nagyon!

 

-------------------------

Folyamatosan frissített önkéntes szervező térkép: https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas/app_180932662070729